Het tuinbouwjaar is gestart!

Het tuinbouwjaar is gestart!

Het tuinbouwjaar is gestart! Maar voor de eerste oogst moeten we nog even geduldig zijn.

Afgelopen dinsdag is eindelijk de grond geploegd, bemest en klaar gelegd voor de eerste groenteplantjes en -zaden voor onze groentepakketten seizoen 2015. Nu vrijdag beginnen we dus met planten en zaaien in de volle grond, buiten!

Anders dan vorig jaar hebben we nu te maken met een late start van het groenteseizoen. Dit heeft allemaal te maken met het natte en koude voorjaar. Vooral de nattigheid van januari en februari gepaard met de nog koude nachten van maart en april hebben ervoor gezorgd dat we later zijn kunnen starten. Want natte grond betekent koude zuurstofarme grond en een koude grond in de bio-landbouw kan je het best vergelijken met een levende bodem die nog in zijn winterslaap is. Dit is het wonderbaarlijke samenspel van de natuurlijke elementen in en rond de bodem die alles tot leven wekken, en waar we in de bio-landbouw veel aandacht aan schenken opdat deze bodem ons de levenskracht en gezondheid van onze groenten en ons als consumenten kan waarborgen.

In de overkapping zijn we natuurlijk al veel langer aan het werken, maar gezien deze ruimte beperkt is heb ik ervoor gezorgd dat oogsten die hieruit gewonnen worden en waarmee de pakketten van start zullen gaan voldoende zijn, en zo goed en kwaad mogelijk aansluiten op de oogsten die van het veld zullen komen. Als ik te vroeg zou beginnen met zaaien en planten in de tunnel zou deze leeg geoogst zijn vooraleer de teelten van de volle grond buiten oogstrijp zijn en zou er een gat vallen in het aanbod. Zoals je ziet gaat er aan het vele fysieke werk ook een hele organisatorische rekenoefening vooraf.

Maar zoals alles meestal wel met een reden gebeurt,hoor je mij als boer en als mens ditmaal niet klagen over de eerder late start van hettuinbouwseizoen. De lente is altijd een nieuw begin,zeker dit jaar. Zo heb ik dit jaar het hele bedrijf verhuisd naar Geetbets, en omdat we dan toch bezig waren zijn mijn partnerRosette, haar dochters, de kat en ik gaan samenwonen. Gelukkig is deze verhuis van al het hebben en houden nu zo goed als rond en wonen we gezellig samen op de boeren buiten. Stilaanvindt alleszijn nieuwe evenwicht. Het ééngaat weliswaar sneller dan het andere en zo laatde internetaansluiting op zich wachten, dit heeft geleid tot de manke communicatie van afgelopen weken, maar ook dit zou weldra opgelost moeten raken…

Ook is jullie groenteboer een beetje koe-boer geworden want voor het verlies van de inkomsten die vorig jaarde zelf-oogst genereerden op te vangen ben ik opzoek gegaan naar een bijkomend halftijds inkomen. Dit heb ik dan ook gevonden op de Winning in Lummen waar ik sinds enkele weken ’s morgens de koeien melk en met plezier meestap in hun omschakeling naar Bio!

Zoals jullie zien er is weer heel wat gebeurd in het Bio bij Bernd verhaal maar zoals het er nu uit ziet zullen we begin tot half mei van onze eerste groenten kunnen genieten!

Hebt u nog niet in geschreven maar wilt u toch nog een groenten pakket?

Dat kan! nog eens alles op een rijtje:

  • Klein groenten pakket (1 persoon) € 400
  • Groot groenten pakket (2 personen) € 600

U bent officieel ingeschreven bij betaling op rekening nr : be83 9730 9934 5515 Vandersmissen Bernd met als mededeling uw email adres, keuze van pakket (klein/groot) en het afhaalpunt (Hasselt, Kiewit, Alken, Stokrooie, Lummen, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder en NIEUW: Bilzen!)

Bernd Vandersmissen Bernd Vandersmissen